RD Řícmanice

Řícmanice u Brna

Prostor pro rodinný dům v Řícmanicích vznikl po demolici nevyhovujícího nevyužívaného stavení v blízkosti centra obce. Malý a velmi úzký pozemek ve tvaru trojúhelníku v těsné blízkosti komunikace byl pro návrh rodinného domu výzvou. Na požadavek stavebníka se mělo jednat o bungalov.

Úspěch návrhu spočívá v promyšlených dispozicích a jednoduché hmotě domu. Třetinu plochy domu zabírá obývací pokoj s kuchyní, jídelnou a krbem. Jihovýchodní stěna je celá otevřená a umožňuje tak výhled a přístup přes terasu do zahrady. V severovýchodní části terasy se nachází pergola s plnou stěnou orientovanou do ulice a zajišťující soukromí.

Jádrem zbylé dispozice je páteřní chodba, na kterou jsou navěšeny ostatní místnosti domu. Protože jihozápadní stěna je z důvodu konfigurace pozemku umístěna velmi blízko hranice pozemku a navíc částečně pod úrovní terénu sousedního pozemku, jsou v této části domu umístěny servisní prostory.

Strop je tvořen přímo střešní konstrukcí, která je tvořena pohledovými dřevěnými trámy s nadkrokevní skladbou střechy. Obývací pokoj tímto získal odpovídající výšku prostoru. Ostatní, menší místnosti budou mít stropy tvořené sádrokartonovými podhledy.

Místo Řícmanice u Brna
Rok 2017
Program Rodinný dům, bungalov
Status Realizováno
Velikost 150 m²
Tým Ing. arch. Daniel Kuda,
Ing. arch. Martin Kabát